Turmericul – condimentul minune cu sute de beneficii

Turmericul cu miere

Turmericul – condimentul minune cu sute de beneficii


Turmericul este o planta mica, originara din India. Radacina sa, formata din mai multi rizomi, se foloseste pentru obtinerea condimentului ce poarta numele „turmeric„, dar si a extractului medicinal numit “curcumina”.

 

Aceasta planta apartine familiei Zingiberaceae. Din aceeasi familie face parte si ghimbirul, un condiment care este folosit în India, de mai bine de 3000 IC. Condimentul de culoare galben-portocalie (turmericul) se obtine din radacina uscata de turmeric, fiind folosit in special in bucataria indiana si in cea din Asia de Sud. Treptat, acesta a devenit extrem de cunoscut si de apreciat in lumea intreaga, fiind folosit din punct de vedere culinar, dar si in cosmetica. Mai mult, acesta este utilizat si in medicina traditionala, dar si pentru vopsirea hainelor.

 

Turmericul – condimentul minune cu sute de benefici

 

Proprietatile benefice ale acestui condiment au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. In India, turmericul se folosea ca remediu impotriva durerilor de stomac, a problemelor pielii, a problemelor musculare sau in cazul artritei. In China, acest condiment a fost folosit ca analgezic impotriva colicilor, a hepatitei sau a durerilor in piept.

 

Citeste si Turmeric sau Curcuma – adevar sau provocare?

 

Principalul component al turmericului este curcumina, un polifenol de culoare galben portocalie care imprumuta culoarea sa plantei din care provine. Curcumina este extrasa din acesta sub forma de pudra solubila in ulei, nu are aroma sau gust specific. Ea are proprietati curative deosebite, avand actiune de antiinflamator si antioxidant.

 

Turmericul contine: curcumina, niveluri mari de fier si mangan, vitamina B6 si potasiu.

 

Ca antioxidant, curcumina poate neutraliza radicalii liberi. De asemenea, numeroase studii au aratat ca efectele antiinflamatorii ale curcuminei se pot compara cu medicamente puternice cum ar fi hidrocortizonul sau fenilbutazona. Curcumina nu produce efecte toxice asupra organismului cum se intampla in cazul medicamentelor.

 

Citeste si Este TURMERICUL superior medicamentelor?

 

Potrivit unor studii, turmericul imbunatateste activitatea ficatului si are efecte asupra capacitatii acestuia de a detoxifia chimicalele xenobiotice. Mai mult, turmericul este un puternic protector cardiovascular, iar vitamina B6 ajuta la controlarea nivelului de homocisteina din corp.

 

Curcumina poate ajuta si la cresterea unei proteine (Peptida Antimicrobiana Catelicidina) care este o componenta importanta a sistemului imunitar si care are rolul de prevenire a infectiilor. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari proprietati ale curcuminei este capacitatea de a lupta impotriva dezvoltarii si extinderii celulelor canceroase. Aceasta inhiba proliferarea celulelor din tumori, scade inflamatiile, opreste procesul de transformare a celulelor normale in celule canceroase, inhiba sinteza unei proteine care pare a fi instrumentul formarii de tumori, ajuta corpul sa distruga celulele canceroase.

  

Turmericul in bucatarie

 

Turmericul poate fi folosit la diferite mancaruri gatite, la condimentarea muraturilor sau ca dressing pentru salate. Este important sa aveti grija in ce cantitate il folositi, deoarece aroma sa patrunzatoare devine mai puternica atunci cand este gatit.

 

Citeste si Curcumina – substanța din turmeric care reduce inflamația

 

De asemenea, turmericul poate fi folosit si sub forma de ceai impreuna cu ghimbir si suc de lamaie sau chiar fiert in lapte, pentru intarirea sistemului imunitar.

 

Turmericul poate fi amestecat si cu unt sau diluat in iaurt, fiind astfel un medicament important pentru tratarea problemelor de la stomac. Consumat sub forma de pasta, el ajuta la regenerarea ficatului, iar sucul proaspat obtinut din radacina de turmeric, consumat zilnic, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.’

 

Acest condiment poate ajuta si la eliminarea tesutului adipos si a celulitei. Amesteca turmeric cu miere in proportii egale si consuma aceasta combinatie de doua ori pe saptamana.

 

Turmericul poate fi folosit si in alimentatia copiilor precum si pentru tratarea diferitelor boli ale acestora.

Miere cu turmeric, un remediu naturist popular cu proprietati vindecatoare excelente

 

Ingrediente:

 

– 100 grame de miere naturala, organica

– 1 lingura pudra de turmeric/15 ml suc turmeric

– putin piper negru pentru a facilita absorbtia turmericului (optional)

 

Preparare:

 

Adauga o lingura de turmeric in 100 de grame de miere naturala si amesteca bine. Pastreaza mierea vindecatoare intr-un recipient de sticla.

 

Utilizare:

 

Ziua 1: Ia o jumatate de lingurita de amestec din ora in ora in decursul unei zile

Ziua 2: Ia o jumatate de lingurita de amestec din 2 in 2 ore in decursul unei zile

Ziua 3: Ia o jumatate de lingurita de amestec de 3 ori pe zi

 

Mixtura nu se inghite imediat, ci se tine in gura pana se dizolva treptat si complet. Aceasta compozitie contribuie la mentinerea unei greutati optime.

 

Mai mult, ia acest remediu la primele simptome de gripa si raceala. Totodata, mixtura este eficienta si in tratarea infectiilor si afectiunilor respiratorii (astm, bronsita, afectiuni ale plamanilor). In acest caz, ia o jumatate de lingurita de amestec de trei ori pe zi, timp de cateva zile.

 

In aceasta compozitie poti sa adaugi lapte de cocos sau ceai.

 

Contraindicatii:

 

Nu folosi acest remediu daca suferi de diabet fara a cere si sfatul medicului diabetolog. Mai mult, in combinatie cu medicatia puternica, turmericul poate cauza hipoglicemie.

 

Acest remediu nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni ale vezicii biliare, precum calculi biliari. De asemenea, consumat in cantitate mare, turmericul subtiaza sangele si scade tensiunea.

 

Citeste si Turmeric Curcuma suc 100% pur – cel mai puternic antiinflamator

 

Share this post


  preloader