Unul din patru copii suferă de obezitate

obezitate

Unul din patru copii suferă de obezitate

Unul din patru copii suferă de obezitate

 

Acest lucru este îngrijorător, deoarece problemele de greutate apărute la o vârstă fragedă afectează dezvoltarea fizică şi emoţională şi sunt asociate cu o serie întreagă de boli grave, precum boli de inimă, diabet, boli ale rinichilor. obezitate

Obezitatea infantilă este o obezitate cu creşterea numărului de celule adipoase, pe când la adult ea se manifestă prin creşterea volumului celulei adipoase. Numărul celulelor adipoase odată mărit, aşa rămâne pentru toată viaţa, pe când volumul celulei adipoase aşa cum a crescut poate să şi scadă.

 

Obezitatea între a fi şi a nu fi

 

Cu toate că a fost percepută drept un simbol al bogăției, obezitatea este o afecțiune medicală de nutriție și metabolism.

Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus.

Obezitatea este o creștere exagerată greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor.

Parametrul care face distincţia între obez, supraponderal şi normoponderal este indicele de masă corporală (IMC sau BMI – body mass index). Acesta se calculează raportând masa corporală exprimată în kilograme la pătratul înălţimii exprimată în metri:

IMC = G (kg)  / I² (m)

IMC cuprins intre 18.5 si 24.9, defineste persoanele normoponderale; între 25 si 29.9 – supraponderale, iar peste 30 – obeze. Obezitatea morbidă se situează la valori ale IMC peste 40.

Cu cât un copil este mai gras, cu atât el este mai bolnav şi prin urmare, intervenţia terapeutică trebuie să fie mai agresivă. La aceşti copii scăderea ponderală se obţine mai greu şi este mai dificil de menţinut.

Obezitatea infantilă cu bolile asociate este una dintre principalele cauze de deces si poate fi prevenita prin diete și activitate fizică.

 

Părinţi, fiţi un exemplu pentru copiii voştri!

 

Tratamentul copiilor obezi presupune mobilizarea unei intregi echipe de specialisti care poate include, in afară de psihologul clinician, un medic pediatru, un internist (eventual endocrinolog sau diabetolog), un psihiatru, un dietetician, un terapeut nutritionist, invătătorul, dar mai ales părintii.

Părinţii vor avea ocazia de a intelege rolul activ pe care il au de indeplinit in lupta cu tulburarea de alimentatie. Ei sunt responsabili de greşelile din alimentația copiilor şi tot ei sunt cei care ar trebui să corecteze aceste greşeli.

Obezitatea fiind o boală complexă şi având cauze multiple, este firesc ca tratamentul să aibă un spectru larg, mai multe modalităţi terapeutice întrepătrunse participând la obţinerea unui rezultat final durabil.

Sunt avute în vedere măsuri dietetice, de educaţie nutriţională in familie, de terapie comportamentală, programe de educaţie fizică, tratamente medicamentoase, suportul unor grupuri de întrajutorare.

 

Alimentaţia necorelată cu sportul e principala cauzăa obezităţii copiilor

 

Calitatea regimului alimentar poate fi îmbunătățită prin reducerea consumului de alimente calorice, cum sunt cele bogate în grăsimi și zaharuri și creșterea consumului de fibre alimentare.

Citeşte si CATE LEGUME SI FRUCTE MANANCA ZILNIC COPILUL TAU?

Este important ca toți membri familiei să fie implicați în pregătirea mesei, mesele luate în familie se asociază cu obiceiuri alimentare mai sănătoase ale copiilor.

Respectarea orelor de masă, unde fiecare membru să participe la prepararea hranei, la aducerea şi servirea ei, fără a fi perturbați de TV, telefon sau calculator, transformă ora mesei într-o activitate plăcută a familiei reunite.

Ghidarea catre alimentele vii, cât mai variate, cât mai colorate, bogate in fibre pot să influiențeze capacitatea acestuia de a-şi alege mâncarea sănătoasă, dar şi autodisciplina. Nu aşteptati ziua în care copilul va cere singur alimente vii, neprocesate!

Desi am tot auzit spunandu-se că cele mai multe produse de pe piaţă sunt îmbogăţite cu zahăr şi conţin E-uri, continuăm să achizitionăm aceste produse. Dacă nu ar exista in casă, copilul nu le-ar manca!

 

Obezitatea este influentată de cantitatea de produse procesate consumate, dar si de frecventa lor.

 

Dacă mergem in oras sau la cumpăraturi putem sa achizitionam doar UN singur produs “cu cod de bare”, intr-o cantitate mică (doar la insistentele copilului). Orice produs prelucrat suplimentar duce la îngrăşare.

Vă reamintesc ca produsele sunt făcute să se vândă şi nu prea au avantaje nutritionale pentru copii, producătorii introduc în ele ce vor şi controale nu prea există. Ne întrebăm de ce obezitatea şi diabetul sunt în continuă creştere? Alimentaţia e principalul motiv.

Citeste si ALIMENTATIA CORECTA – REMEDIU PENTRU MAJORITATEA BOLILOR

Acordati toată atentia dvs copiilor atunci cand vă jucati impreună. Păstrați-vă o stare de spirit pozitivă, faceți mișcare împreuna cu copilul in fiecare zi, întotdeauna afară, la soare, mâncați multe alimente care conțin fibre, vitamine si minerale, consumati apă și veți avea toate șansele să preveniti obezitatea copiilor dvs.

Aceste schimbări sunt simple, dar de multe ori NU sunt uşor de pus în practică!

obezitate obezitate obezitate

Share this post


  preloader